Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Μόνο οι ναζί έκαιγαν βιβλία

Βόμβα εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού πέταξε ξαφνικά η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.
Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να αποσύρονται βιβλία, υπενθύμισε ότι βιβλία καίγονταν και αποσύρονταν στην εποχή του χιτλερισμού και έκανε λόγο για μη σοβαρή πολιτική! Πρώτη φορά μετά τις εκλογές η πρώην υπουργός Παιδείας, στην οποία η υπόθεση του βιβλίου Ιστορίας μεταξύ άλλων στοίχισε τη θέση της στο κοινοβούλιο, επιτίθεται χωρίς να μασάει τα λόγια της στην κυβέρνηση και τον αντικαταστάτη της Ευριπίδη Στυλιανίδη για όσα έγιναν στο ζήτημα του βιβλίου, ενώ χαρακτηρίζει «πολύ χειρότερο» το προηγούμενο βιβλίο Ιστορίας που αντικατέστησε το αποσυρθέν. Η κ. Γιαννάκου, που προκαλεί με τις δηλώσεις της νέο μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, σε συνέντευξη που έδωσε προχθές στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στον ραδιοσταθμό Real FΜ μίλησε για το ζήτημα του βιβλίου Ιστορίας χωρίς να κρύψει την οργή της για όσα συνέβησαν. «Ο νόμος δεν επιτρέπει να αποσύρονται τα βιβλία», είπε ξεκάθαρα και πρόσθεσε: «Και δεν είμαστε στην εποχή του χιτλερισμού για να καίμε και να αποσύρουμε βιβλία και δεν είναι σοβαρή πολιτική αυτή». Και λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι η ίδια κινήθηκε νόμιμα, πρόσθεσε: «Ο υπουργός οφείλει να ακολουθεί τον νόμο. Όταν δεν ακολουθεί τον νόμο ο κατήφορος είναι πολύ μεγάλος. Στο τέλος θα αρχίσει να κάνει δουλειές για τους φίλους του».
Βολές κατά Καραμανλή
Στην παρατήρηση ότι μετεκλογικά αποσύρθηκε το βιβλίο με συνοπτικές διαδικασίες, η πρώην υπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τον κ. Στυλιανίδη αλλά και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συναίνεσε στην απόφαση της απόσυρσης: «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του όταν έχει αυτές τις ευθύνες και εγώ δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Με ρωτήσατε τι έκανα εγώ και σας είπα ότι παρά το πολιτικό κόστος ακολούθησα τις διαδικασίες που ορίζει απαρέγκλιτα ο νόμος και το έκανα ανοιχτά και δημόσια. Δεν απέκρυψα απολύτως τίποτε. Και οι συγγραφείς δέχθηκαν ότι θα κάνουν τις διορθώσεις και ο νόμος προβλέπει ότι όταν ο υπουργός ζητά διορθώσεις μπορούν να γίνουν και το βιβλίο είχε ήδη διδαχθεί και εμείς είπαμε από την αρχή ότι στη νέα χρονιά που θα αξιολογηθούν όλα τα βιβλία, διότι ήδη είχαν γίνει οι προετοιμασίες από το Παιδαγωγικό και οι αξιολογικοί πίνακες, κάθε βιβλίο από όλα τα καινούργια του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα αξιολογηθεί σε 200 σχολεία από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και αν αυτοί έκριναν ότι αυτό δεν περπατούσε, θα γινόταν νέος διαγωνισμός. Αυτό λέει ο νόμος και όχι επαναφορά ενός βιβλίου που έχει αποσυρθεί», είπε χαρακτηριστικά.
«Να σταματήσουν οι υποκρισίες»
Όσον αφορά το παλαιότερο βιβλίο που αντικατέστησε το αποσυρθέν της συγγραφικής ομάδας υπό τη Μαρία Ρεπούση, η κ. Γιαννάκου ήταν επίσης ξεκάθαρη. «Θεωρώ ότι το προηγούμενο βιβλίο- άλλωστε και ο νέος υπουργός είπε ότι θα γίνει νέος διαγωνισμόςδεν ανταποκρίνεται παιδαγωγικά στη σύγχρονη εποχή και, στα σημεία που υπήρξε κριτική για το νέο βιβλίο, είναι χειρότερο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Παραδείγματος χάριν για το Κυπριακό γράφει δεκαπέντε σειρές- μισή σελίδα- και υπερτονίζει τα δικαιώματα που πήραν οι Έλληνες, τέσσερις ημέρες μετά την Άλωση, ότι διοικούσαν όλο το υπουργείο Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι διοικούσαν όλο το ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δηλαδή το μόνο που δεν έγραφε ευθέως είναι ότι δεν είχαν λόγο να κάνουν επανάσταση. Επομένως, καλό είναι να μην είμαστε πολύ υποκριτές στην Ελλάδα, καλό είναι να σταματήσουν οι υποκρισίες». Η Μαριέττα Γιαννάκου έκανε επίσης λόγο για σκοπιμότητες εναντίον της και πόλεμο φθοράς που υπέστη, εξαιτίας των αποφάσεών της να τηρήσει τον νόμο για το βιβλίο: «Εγώ ξεκαθαρίζω ότι αυτοί οι δήθεν ευαίσθητοι που χάλασαν τον κόσμο για το βιβλίο, που συμπεριφέρθηκαν υβριστικά, που έβγαζαν και κολλούσαν στα εκλογικά κέντρα υβριστικά σημειώματα για εμένα για να καταψηφιστώ και λοιπάκαι δεν με ενδιαφέρει, τους τα επιστρέφω γιατί αυτό είναι το επίπεδό τους-, αυτοί γιατί δεν υπήρξαν τόσο ευαίσθητοι ώστε να δουν το παλαιό βιβλίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: