Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Πρώτο σε… κυκλοφορία το Διαδίκτυο

Τρίτη, 20.11.07

Μέσο πληροφόρησης, ψυχαγωγικής απασχόλησης και εξαιρετικό εργαλείο δουλειάς. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά του Internet αναδεικνύουν την εξέλιξη και διείσδυσή του στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός με τη μεγάλη αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων τοποθετεί πλέον τη χρήση του Διαδικτύου στην κορυφή των ΜΜΕ. Μια ακόμη έρευνα, η WEB ID, πανελλαδική της Focus Bari με θέμα «Ο Ελληνας και το Internet» διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και έρχεται να πιστοποιήσει την αυξητική τάση διείσδυσης και επιρροής του Διαδικτύου στην ελληνική κοινωνία.
Η διείσδυση του Internet αυξάνεται συνεχώς σε όλων των ειδών τα κοινά, αγγίζοντας σήμερα το 40% περίπου του συνολικού πληθυσμού από 13 ως 70 ετών. Εντυπωσιακός είναι ο βαθμός χρήσης στους νέους, ηλικίας 13 ως 24 ετών με ποσοστά άνω του 63%, ενώ και στις ηλικίες 25 με 34 ετών τα ποσοστά είναι, επίσης, πολύ υψηλά της τάξης του 48,7%.
Το Internet αναγνωρίζεται από τους χρήστες ως αξιόλογο μέσο πληροφόρησης, με πολλές και σημαντικές δυνατότητες, ευκολία και αμεσότητα στην πρόσβαση, μέσο ψυχαγωγικής απασχόλησης αλλά και εργαλείο δουλειάς. Η συγκέντρωση όλων αυτών των χαρακτηριστικών είναι που το αναδεικνύουν στο δημοφιλέστερο Μέσο ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Παρά τον υψηλό βαθμό χρήσης το εφηβικό, κυρίως, κοινό δεν χρησιμοποιεί το Internet σε καθημερινή βάση αλλά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι χώροι χρήσης είναι καταρχήν το σχολείο και τα Internet cafe. Οι νέοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών- όπως εξάλλου και όλα τα επιμέρους κοινά του Μέσου- για παιχνίδια (games), συνομιλίες/chat και «κατέβασμα» τραγουδιών. Παρόμοιες συνήθειες εντοπίζονται και στις ηλικίες 18 με 24 ετών, όπου σημαντικός λόγος χρήσης αναφέρεται και το «κατέβασμα software». Για τους νέους ηλικίας άνω των 25 ετών η χρήση του Internet αποτελεί καθημερινή συνήθεια, αν και σε μικρότερη διάρκεια σύνδεσης, από το σπίτι ή τον εργασιακό χώρο. Στους κύριους λόγους χρήσης αναφέρεται πιο ειδικά η επικοινωνία με e-mail. Σημαντική παράμετρος για το κοινό που χρησιμοποιεί το Internet από το σπίτι του είναι οι εντυπωσιακοί ρυθμοί αύξησης στην πρόσβαση μέσω γραμμών ADSL (55,7% έναντι 9,3% των γραμμών ISDN).
Η αύξηση της διείσδυσης του Internet στη καθημερινότητα του Ελληνα κινητοποιεί και τους φορείς ασφάλειας. Εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο «συναντιούνται» εικονικά με τους φίλους τους καθημερινά στους χώρους του Διαδικτύου, συζητούν για τα ενδιαφέροντά τους, ανταλλάσσουν απόψεις. Το νέο φαινόμενο υποκρύπτει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών, που σε πολλούς είναι ακόμη μη αναγνωρίσιμοι. Ο ελληνικός κόμβος ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει χρήσιμες συμβουλές οι οποίες κινητοποιούν τους χρήστες και τους «υποψιάζουν» για την ασφάλεια της ηλεκτρονικής κοινωνικότητάς τους: Δεν θα πρέπει να παρέχεται σε κανέναν ο κωδικός πρόσβασης στο εικονικό προφίλ, αναζητήστε τη δήλωση περί απορρήτου, μην ανεβάζετε στα προφίλ φωτογραφίες σας, αλλάξτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων, αν δεχθείτε προσβλητικό μήνυμα καταγγείλτε το.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: